Tuotteet

Uutiskirje

Tietoa kasvikuiduista

Puuvilla

Puuvillaa viljellään noin 100 maassa ympäri maailmaa. Suurimmat tuottajamaat ovat Kiina, Yhdysvallat, Intia ja Pakistan. Puuvillan kasvatuksen aiheuttamat ympäristöhaitat ovat tavanomaista maanviljelyä huomattavasti suuremmat, 20-25 % maailman hyönteismyrkyistä ja yli 10 % torjunta-aineista käytetään puuvillan kasvattamiseen puuvillan kattaessa vain 2,5 % maailman viljelyalasta. Käytetyt torjunta-aineet on luokiteltu erittäin myrkyllisiksi muodostaen merkittävän terveysriskin puuvillan viljelijöille. Lentokoneista ruiskutetut myrkyt voivat kulkeutua viljelmillä työskenteleviin ihmisiin, läheiseen ympäristöön sekä lähistöllä laiduntavaan karjaan. Lisäksi kemikaalien runsas tarve lisää viljelijöiden riippuvuutta kemikaaleja valmistaviin yrityksiin.

 

Geenimuunnellun puuvillan käytön lisääntyminen 2000-luvulla on vähentänyt torjunta-aineiden tarvetta, mutta geenimuuntelun vaikutuksista ekosystemiin ei tällä hetkellä ole varmaa tietoa. Intiassa kasvatetusta puuvillasta jo suurin osa on geenimuunneltua.


Luomupuuvillan tuotanto on kasvanut paljon viime vuosina, mutta määrä on edelleen noin 1 % maailman puuvillan tuotannosta. Eniten luomupuuvillaa tuotetaan Intiassa, Turkissa ja Syyriassa. Luomutuotannossa puuvilla kasvatetaan ilman kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita. Geenimuunneltujen puuvillasiementen käyttö on kielletty. Tuholaisten määrää vähennetään mm. kierrättämällä kasvatettavia viljoja, valitsemalla kylvön ja sadonkorjuun ajankohta sopivasti tai kasvattamalla lähistöllä kasveja, jotka houkuttelevat tuholaishyönteiset pois puuvillasta. Lajikkeiden kierrättäminen vähentää myös puuvillan tarvitsemaa suurta kastelutarvetta, sillä ravinteikkaan maaperän vedenpidätyskyky on parempi.

Tavanomaisesti viljellyn puuvillan sadonkorjuu tapahtuu toksisen kemikaalin avulla, joka aiheuttaa puuvillan lehtien putoamisen haluttuna aikana ja mahdollistaa koneellisen sadonkorjuun. Luomutuotannossa hyödynnetään luonnollista vuodenajan tuomaa lehtikatoa tai ohjaamalla lehtien putoamisajankohtaa kastelumenetelmillä. Sadonkorjuu tapahtuu käsin.


Jos kaikki maailman puuvilla viljeltäisiin luonnonmukaisesti, ei puuvillaa riittäisi kuin murto-osaan nykyisestä kysynnästä. Tämän vuoksi on tärkeää, että puuvillaa voidaan korvata muilla ekologisilla kuiduilla. Markkinoille on tullut uusia innovatiivisia tekstiilikuituja, ja tulevaisuudessa kankaita tullaan todennäköisesti valmistamaan mitä erilaisimmista luonnon raaka-aineista. Pellava ja hamppu ovat pitkään käytössä olleita ns. runkokuituja, jotka ovat usein hyviä vaihtoehtoja puuvillalle. Niitä voidaan myös hyvin sekoittaa puuvillan sekaan, mikä tekee puuvillakankaasta samalla kestävämmän.


Pellava

Suurin pellavatuotanto on Venäjällä ja Baltian maissa, mutta perinteiset laadukkaan pellavakankaan tuottajamaat ovat Belgia, Irlanti ja Italia, mistä löytyy pellavalle sopiva ilmasto. Viime aikoina pellavatuotantoa on siirtynyt myös Kiinaan.


Pellavan kasvatus vaatii vain vähän torjunta-aineita ja keinokastelua ei tarvita. Valmistaminen kankaaksi on kuitenkin työlästä, mikä vaikuttaa myös valmiin tekstiilin hintaan.

Pellavakangas on kestävää ja se pehmenee pesujen myötä. Kangas hengittää hyvin ja se tuntuu
ihoa vasten kesäkuumalla vilpoiselta ja kylmällä säällä lämpimältä. Pellavakangas ei liimaudu kastuessaan ihoon ja se voi imeä itseensä huomattavasti kosteutta tuntumatta kuitenkaan märältä. Nämä ominaisuudet tekevät siitä miellyttävän kankaan kesävaatteisiin ja lakanoihin. Lisäksi pellava allergisoi kaikista luonnonkuiduista vähiten, mikä tekee siitä hyvin ihoystävällisen ja sopivan myös ihmisille, joilla on allergioita. Verhoihin pellava soveltuu hyvin paitsi kauneutensa niin myös hyvän valonkestävyydensä ansiosta.

Pellavakankaan huonona puolena on sen rypistyvyys ja huono taittolujuus. Kuidut ovat kovia ja laskostettuna pitkään samasta kohdasta voimakkaasti taitettuna, kangas voi murtua. Pellavakankaan luonnollinen väri on ruskeanharmaa, ja täysin valkoinen kangas on vaatinut siten voimakkaan valkaisun. Usein myös värjätyt kankaat on ensin valkaistu tasaisen värin aikaansaamiseksi.Hamppu

Hamppukuitu on yksi ekologisemmista tekstiilimateriaaleistamme ja se on ollut käytössä tekstiilikuituna pellavan tavoin tuhansia vuosia. Kuituhamppu kasvaa huomattavan nopeasti; jopa neljä metriä neljän kuukauden aikana; ja vaatii hyvin vähän tai ei lainkaan keinokastelua ja torjunta-aineita. Hampun kasvattaminen myös elvyttää maaperää jättäen sen vapaaksi rikkaruohoista seuraavaa lajiketta varten. Kuituhamppu on eri lajike kuin huumausaineen valmistamiseen käytettävä hamppu eikä siitä ole huumausaineen raaka-aineeksi. Samankaltaisuus kasvien välillä on kuitenkin aiheuttanut viljelykiellon joissakin maissa, kuten Yhdysvalloissa.

Hamppua voidaan kasvattaa hyvin erilaisissa ilmastoissa, ja sitä on kasvatettu aikaisemmin myös Suomessa. Nykyään Kiina ja Romania ovat merkittäviä hamppukankaan tuottajamaita. Eurooppalaista hamppukangasta pidetään yleisesti parempana, sillä hamppukuitu prosessoidaan kemiallisen käsittelyn sijaan mekaanisesti, mikä tekee kankaasta ekologisemman ja kestävämmän.

Hamppukangas muistuttaa paljon pellavakangasta, se
on erittäin kestävää ja hengittävää. Pellavan tavoin kangas on heposti rypistyvää ja pehmenee pesujen myötä. Lämmönjohtokyky on pellavaakin parempi tehden siitä oivallisen kankaan kesävaatteisiin. Lisäksi hamppukuidulla on ominaisuus, joka parantaa siitä valmistetun kankaan UV-suojaa. Hamppukuitu venyy käytössä vähemmän kuin muut luonnonkuidut ja siksi se soveltuu hyvin mm. verhoiluun. Se kestää myös hyvin kosteissa oloissa homehtumatta. Ennen hamppukangasta käytettiin paljon laivojen purjeissa, tänä päivänä hamppukangas on löytänyt tiensä ekologisiin kylpyhuoneisiin suihkuverhoksi. Mikäli kylpyhuoneen ilmanvaihto on tehokas ja verho puristetaan kuivaksi ja jätetään kuivumaan aukinaisena suihkun jälkeen, hamppukankainen suihkuverho voi kestää käytössä pitkään. Lisäksi hamppukankaasta valmistetaan vaatteita ja muita kodintekstiilejä, kuten verhoja, lakanoita ja pyyhkeitä.
Kestovaipoissa hamppukangasta käytetään sen suuren imukyvyn takia.


Ostoskori  

Ei tuotteita

Lähetys 0,00 €
Yhteensä 0,00 €

Kassalle