Mikä ekologinen tekstiili?

Linoten myymien tekstiilien valmistamiseen käytetty kasvikuitu on luomuviljeltyä. Sertifioitu luomuviljely tarkoittaa:

  • työn eettisyyttä, mikä on tavanomaisen puuvillan viljelyssä suuri epäkohta (mm. työstä maksettu korvaus, työturvallisuus, pakko- ja lapsityövoiman kielto)
  • ei synteettisiä lannoitteita

  • ei synteettisiä tai kemiallisia torjunta-aineita (tavanomaisen puuvillan viljely käyttää torjunta-aineita enemmän kuin mikään yksittäinen viljeltävä kasvi maailmassa)

  • ei geneettisesti manipuloituja puuvillansiemeniä

  • ei myrkyn käyttöä sadonkorjuuvaiheessa (jonka vuoksi luomupuuvillan sadonkorjuu tehdään käsin)

Noin neljännes valmiiden kankaiden painosta muodostuu kemikaaleista, joita on tarvittu kasvikuidun käsittelyyn, värjäämiseen ja kankaan viimeistelyyn. GOTS -sertifikaatin ja Öko-Tex 100 standardin mukaisessa tekstiilissä ei saa käyttää allergeenisia tai karsinogeenisia väriaineita, formaldehydia tai raskasmetalleja, ja tekstiili on käyttäjälleen allergiaystävällinen.

Huomaa, että Öko-Tex 100 standardi varmistaa ainostaan valmiin tekstiilin haitta-aineettomuuden käyttäjälleen, se ei ole reilun työn sertifikaatti, eikä se varmista luomukuidun käyttöä tai valmistusprosessin ekologisuutta (tosin standardi rajoittaa haitallisten kemikaalien käyttöä). GOTS -sertifiointi sen sijaan edellyttää ekologisuuden jatkumista koko tuotantoprosessin läpi, pellolta kaupan hyllylle.

6 vinkkiä ekologisen tekstiilin valintaan:

1. Suosi tekstiilejä, joiden koko tuotantoprosessi on ekologinen (mm. GOTS ja IVN -sertifikaatit) tai jotka on valmistettu ekologisesti kasvaneesta kuidusta Öko-Tex 100 standardin mukaisesti. Etsi merkintöjä:

 
tai
+ luomupuuvilla (pellava / bambu)

2. Suosi “lähituotantoa”: luomupuuvillan lähin tuotentoalue Suomesta käsin sijaitsee Turkissa, hamppua ja pellavaa viljellään myös paljon Euroopassa.
3. Suosi puuvillan sijasta esim. hamppua, pellavaa, bambua ja luomuvillaa. Hamppu ja pellava ovat ekologisia myös hyvän kestävyytensä vuoksi.
4. Älä osta PVC:llä käsiteltyjä tekstiilejä (kerniliinat).
5. Suosi kierrätystekstiileistä valmistettuja tuotteita.
6. Myös nahan valmistuksessa on olemassa tavanomaista valmistusmenetelmää huomattavasti ekologisempi tapa: kasviparkitsemninen.
Ostoskori  

Ei tuotteita

Lähetys 0,00 €
Yhteensä 0,00 €

Kassalle